11. mai 2011

Söök ei mõju enam

Kirutasin ühe teksti. Teksti kui sellise. Sel puudub žanr ja ajalugu. Kirjutamine pole millestki ajendatud ja tekst ise suhestu millegagi.




Sööja on süüdi.
Jah, sööja on süüdi.
Ta ei söö.
Üldse ei söö.
Mitte midagi tervislikku vähemalt.
Ei.
On köögis, vaatab külmkappi, kolksutab uksi.
Peseb nõusid.
Peseb nõusid.
Nühib.
Nühib.
Kuivatab.
Kuivatab.
Üldse ei söö.
Kultuur on selline.
Majandus on selline.
Tehnoloogia on selline.
Anoreksia.
Ei mingit kehavormi
puusa
tagumikku.
Esteetikakriis.
Üldse ei söö.
Eelroogagi.
Isegi GDAd ei saa täis.
Jamie Oliver
Miks pole televisioonis ühtegi kokandussaadet.
Vanasti küll oli.
Lilian Kosenkranius.
Kas proua lubaks mul endile säärast retsepti tutvustada.
Kulinaarsed lubadused.
Tunnustatud Eesti Maitse
Grillfest
Viimast Leiburi uudistoodet proovisid või.
Ei.
Mida ajalugu sellest arvab.
Aga see ei vasta ju leiva definitsioonile.
Tagama hea seedimise ja rõõmsa meele läbi päeva.
Tagama.
Leibö.
Saiö.
Saib.
Saibik.
Eesti Köök.
Tagama.
Me peaksime ikka üksteise sööke rohkem sööma.
Tagama.
Millal saab Imre Kose Jamie Oliveriks

14aastane eesti poiss või tüdruk, kes tunneb, et kere on hele ja nälg nagu näpistaks ja otsib mõnusat, meeldivat, huvitavat tegevust,
 mille läbi seda leevendada,
miks ta peaks valima söömise?


Kes tajub tänapäeval ennast isuka ja matsutavana, teisi õgardite või kugistajatena, kaasaega vitsutava ja konsumeerivana?
Kes kogeb oma sisemuses sujuvat eesmärgipärast kulgu?
kõhukorin           peristaltika

Eesti köök on eemale tõmbunud, seisma jäänud, ja täidab ühiskonnas
üldjoontes samu funktsioone mis joomine.
lõtv mälumine    lodev neelamine  substantsitu roojamine

Kas te kujutaksite ette, et me kasutaksime praegu samasuguseid lauanõusid, mis aastal 1890? Haruline kahvel, lame taldrik, õnar lusikas, ühe põhjaga kruus?
kas suhu ka läks?    Miks ei läinud?    Ja temal läks!

Köögis, mis on niigi hulluksajavalt kõrgtehnoloogiline, põrisev, surisev, kiiritav
mõjub klasskaline söömine arhailise, pingutatud sooritusena.

Ma ei taha menüüsse mitmekesisust juurde. Ma tahan seda VÄHEMAKS.
Soolaga-PAN-soolaga, inuliiniga-probiootiliste bakteritega
gluteeniga-gluteenivaba   diabeetikutele-laktoosivaba
võib sisaldada pähklijääke 
sojaga- sobib taimetoitlastele koššer
parim enne-kõlbik kuni

Mis siis, kui loobiksime väsinud vastandustest ja vaataksime, mis nendest kokkusegamisel võib sündida?
Kui ei keedaks aasta aega ühtegi suppi, küpsetaks pirukat, mooriks liha, grilliks kana, köögivilju, vorste, vaid teeks süüa.

Mis see tähendab, otsustagu igaüks ise. Niikaua, kui see ei liiguta.

Neljanda suutäie järel viskan ma tavaliselt lusika käest.


Kui kokandus ei suuda tabada, mis tunne on praegu seedida, selles ühiskonnas, sellisel ajastul, siis on ta tõepoolest määratud kaduma.

2 kommentaari:

  1. Jah.läheks ISE jahile,kalale.Valmistaks ISE sööginõud.Tunneks ENNAST millegi tõelisemana kui seni.

    VastaKustuta