22. aprill 2013

Reaalpoliitik tegutseb jälle. Üks Tartu juhtum.



Kevadel jooksmas käies võib jalg sattuda igasuguse jälkuse sisse. Miniatuursed koerakakaladestused on kõige tavalisem. Mina aga sattusin täna – oo, kõigi jälkuste eellane A! – reaalpoliitikasse.

Linn on tolmu täis, seega väldin tiheda liiklusega tänavaid. Jooksen mööda kruusateed ja heinamaad Valga maantee sissesõiduni, sealt Liiva tänava hullumaja juurde, siis üle Toomemäe Supilinna (Herne poest saab spordijooki kui vaja) ja pärast raamatukogu juurde ja sealt sinka-vonka koju. Tuleb tsipa üle 20km ja tiirutama ei pea.

Ilus päikseline ilm oli. Aga Supilinnas sattusin otse keset reaalpoliitikat, särk märg, hantel käes.

Ütlen kohe ära, et käesolev on pelgalt blogipostitus. Sellel puudub igasugune juriidiline kaal. Pole praegu aega midagi ametlikumalt formuleerida, sõnastan ainult mõned tähelepanekud ja märkused nähtule. Selles mõttes on mu kommentaarid provisoorsed: seisukoht, millel asun, on väljaspool vaidlust. Lugeja leiab siit vaid ühe hingepiina eheda kirjelduse.

Niisiis, reaalpoliitika. Oa tänaval arendatakse kinnisvara. Kui puid raiutakse, siis laastud lendavad.

Ehitatav maja – kümne korteriga jõmikas nagu ma aru sain – ehitati sentimeetri pealt naabri krundi piirile. Paraku võtavad ka ehitajad ja ehitamine lisaruumi. Seega võeti naaberkrundil ettejääv aed reipalt maha. Reipalt võeti maha ka naaberkrundil asuv, kuid ehitusel ette jääv kreegipuu. Ja paar pisikest kuusekest. Tellingud paigaldati naabri krundile. Naaber sai sellest teada tagantjärgi. A posteriori, nagu ütlevad humanitaartudengid.

Humanitaartudeng on juhuslikult ka see naaber, kelle krundil nii reipalt tegutseti. Kas nii võib? Kas nii tohib? Kas nii saab?

Saab. Ma kordan, tegu on reaalpoliitikaga, mitte kena ideega kodanikeõigustest ja inimväärikusest ja muust idealistlikust sonimisest.

See humanitaartudeng on noor üksikema, tähendab, reaalpoliitilisest vaatenurgast inimene, kellega ei pea arvestama. Ehitajad võivad ta p***sse saata, sest tal pole muskleid ja ta on naine. Arendaja ei pea temaga arvestama, sest üksikemadel pole sellist pappi, millega seaduspidi väänata.

 Ehitaja suhtleb

Seadusekuulekas inimene pöördub vägivalla puhul riigimuskli ehk politsei poole. Politsei tuli, kenad inimesed, vangutasid mõistvalt pead ja arvasid, et siin peab küll olema olnud mõni paksem ümbrik mängus, mis linnaametniku kätte on liikunud. Fikseerisid olukorra ja kahetsesid, et nemad oma seaduseseotud kätega rohkem aidata ei saa. Võtsid numbri ja ütlesid, et oodaku nüüd konstaabli kõnet (see toimus kõik reedel).

Räägin nüüd ehitaja-reaalpoliitilisest seisukohast, refereerin: naistega  ei pea arvestama, sest nad on hüsteerikud, võtku oma laps ja püsigu toas, pealegi lapsele võib midagi pähe kukkuda. Ja võta oma tabletid ära, kuradi hüsteerik!

Politseiga on raske, seaduserattad käivad aeglaselt ja süsteemi komplekssus on suur. See ei ole lapse psüühikale hea, kui ta näeb, kuidas tema emast – tema kaitsevallist maailma ees ja turvatunde tagajast – robustselt üle sõidetakse, sõimatakse paksu***ga lehmaks ja ähvardatakse lapsele midagi pähe kukutada.
Nii. Selline asi on juhtunud. Kuidas nüüd politsei ja seadussüsteemiga reageerida? Jeebusmaria!, nii palju on ka kõige udupäisemal humanitaaril reaalpoliitikast aimu, et ta saab aru, et siin võib ennast (ja oma närve) pooleks menetleda, tõestada, formuleerida, jokitada jne, aga see, et selline verbaalne reaalpoliitika jääb karistuseta, on selge nagu maha raiutud kreegipuu.


 Lapse esimene kokkupuude reaalpoliitikaga


Üksikemale tõttas appi tema õde, kes Tartus viibides resideerub õega samas majas, ja kellel on nimi sobiva initsiaaliga – K. Nimetagem teda neiu K-ks.
Kuna ka neiu K on mitte-ehitajate ehk mittemeeste alamast soost (oeh, naine ja jällegi humaanitaartudeng!), siis klassifitseerus ka tema protest hüsteeriaks, etenduseks, mis tellinguil pealt vaatavatel ehitusmeestel vaid naeru esile kutsus.
Puhtbiheivioristlikult võib olla ses terake tõtt, sest kui Härra Arendaja nende aias patseeris ja protesti peale õlgu kehitas ja ühmas, et pole ju silti, et eramaa, siis neiu K-l kihvatas ja virutas mudakäkiga. Ka see fikseeriti politseis, nende samade abivalmite politseinike poolt (intsident mudakäkiga leidis aset enne politsei kutsumist). Tähendab, neiu K-d ootab varsti mingi (küllap) lihtmenetlus ja kohustus tasuda keemilise puhastuse arve.

Vaheküsimus: hea lugeja, kuidas reageeriksid sina, kui keegi võtaks su aia maha, tatsuks su hoovis ringi ja protesti peale ütleks, et polnud ju silti, et eramaa?

Jaa, reaalpoliitika on karm asi, see vajab spets-treeningut, terve mõistusega ei saa siin midagi.
Muide, see arendaja, Marko Perv on ta nimi, oli veel nii juriidiliselt korrektne, et küsis, kas fotodel oli ikka fikseeritud aia ja kreegipuu eksisteerimine. Mida pole dokumenteeritud, seda pole olnud, eks. Õigusriik ikkagi.

Vat, kirjanikud, fantaseerige järgi!  Ühel hommikul märkas neiu K, et üks osa nende aeda pluss paar puud on maha võetud ja kesk värsket ehitussrämpsu, suitsukonisid ja õllepurke tatsub dressides ja päikseprillidega arendaja. Kui neiu K protesteerib, siis öeldakse, et pole ju eramaa silti. Mis aed? Mis puu? Tõestage! Näidake fotot!

Olgu, ei hakka ma seda lugu siin praegu kirjanduslikuks üldistuseks arendama. Aga loo moraal on selline – pildista oma aed ja vara üles, sest muidu võib üks hommik selguda, et neid pole olemas olnudki.

Tarmukas neiu K pöördus linna ehitusjärelvalvesse. Täna hommikul käiski ehitusjärelvale linnaametist. Kummalisel kombel oli Marko Perv sellest teadlik ja kummalisel kombel osutus linna ehitusjärelvalve ametnik siimkallasliku mäluga udupeaks, kes tõi küll keni võrdlsusi, tsiteerin, "Tartu Kaubamaja on ka ehitatud täpselt krundi piiri äärde, kas on probleem, vä?", aga kui neiu K osutas seadusele, et ehituskeeluala Supilinnas on pool ehitatava maja kõrgusest st ehitatav maja ei tohi olla naabri krundile lähemal kui pool maja kõrgust, siis linnaametnik ei olnud sellisest seadusest kuulnud. Ja üldse ei peaks naised nii palju hüsteeritsema.
Linna ehitusjärelvalve ametnik ei tundunud üldse seadustega kursis olevat, seda pidi neiu K veel guugeldades ja seadusi uurides korduvalt tõdema.

Reibas arendaja Marko Perv nimelt ei ehitatavat maja, ta rekonstrueerib, sest seal, krundi piiril, on vana garaaži vundament.
Niisiis, kunagine madal, akendeta garaaž rekonstrueeritakse kümnekorteriliseks elumajaks, mille rõdud ulatuvad naabri krundile.
Neiu K uuris seadusi ja leidis, et „kui ehitustööde käigus ehitis ei säili või säilib ainult alus või vundament, on tegemist uue ehitise ehitamisega”. Küllap läks ka see linna ehitusjärelvalve ametnikul meelest, inimesel, kellelt kodanik peaks linnaplaneerimisalast nõu saama.

Ehituskeelualasse võib ehitada, kui kõigilt naabritelt on saadud allkirjad detailplaneeringule. Küsisin Marko Pervilt (katkestasin oma jooksu, et selle raamatuliku karakteriga vestelda, pealegi mina olen õigest, mittep***ssesaadetavast soost), et mida k**dit sa siin teed ja ilma naabritega läbi rääkimata (neiu K oli mind oma seiklustega enne internetitsi pisut kurssi viinud). Ta teatas, et linnavalitsus saatis kirja, kus esitas võimaluse detailplaneeriguga tutvuda (tuletan meelde ta eelmist rõhutust, et detailplaneerigut polegi vaja, sest ta ju rekonstrueerib!), ma ütlesin, et kiri, milles küsiti reaktsiooni seistmendaks veebruariks, saabus kaheksandal veebruaril, ta vastas, et haa! oma süü! te oleks pidanud üheksandaks veebruariks esitama linnavalitsusele avalduse, et kiri saabus pärast tähtaega.
Sain aru, et tegu oli puhta reaalpoliitikaga.

 Idealistliku tervisesportlase kohtumine reaalpoliitikaga

Pärast selgus, et üheltki naabrilt pole allkirja. Ja Supilinna Seltsist, kellega  Marko Perv olevat läbi rääkinud, öeldi üheselt, et ta valetab. Öeh... see reaalpoliitika on ikka jälk.
Linnavalitsusest olevat tal luba olemas ja puha.

Uuriti pisut tausta:
„Marko Perv (maksuvõlglane, varasemad ettevõtted likvideeritud), viimane ettevõte asutati 18.04.2013 e. 5 päeva tagasi, seotud Aimar Perviga (maksuvõlglane, varasemad ettevõtted likvideeritud), haridusministeeriumitöötaja e. otsene seos järelikult Tartu Ülikoolile kuuluvate Oa tänava kruntidega, mõlemad seotud Andis Skrabisega (varasemad ettevõtted likvideeritud) - TÄHELEPANEK - likvideerimised leidsid aset lähima 1,5 aasta jooksul, millesse haakub detailplaneeringu koostamise, arutamise ja vastuvõtmise kava - detailplaneeringu algselt koostanud ettevõtted likvideeritud, nt. toosama Martin Saarse Mederex KV, ning viimase vennikese hinge taga on kõvasti patte - kurikuulus Oa 10b - omanik Aivar Aben, kelle näol tegemist suurpetturiga, maksuvõlglane, likvideeris esimese ettevõtte möödunud aasta ning viimase SEIF OÜ 18.04.2013 e. viis päeva tagasi - kaudne seos kõigil Tartu linnavalitsuse linnaarendusjuhiga”.


eeh... aitab valelikust poliitikast?

Kas viime linnavalitsusele jälle kingitusi? Kes lööb kampa?



133 kommentaari:

  1. Üle lugedes leidsin väikse trükivea: "Täna hommikul käiski ehitusjärelvale linnaametist", aga jätsin parandamata, sest "ehitusjärelvale" ongi siin tegelikult täpsem sõna kui "ehitusjärelvalve".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

      Kustuta
    2. See kommentaar läks nüüd küll teemast täiesti mööda.

      Kustuta
    3. Huvitav lähenemine, et siis ei või arvamust avaldada...

      Tegelikult oli täiesti teemasse, võibolla see, et viitasin kirjaveale ja siis rääkisin veel arvamusest üldiselt see häiris...

      Vabandust, et su blogi risustasin, tõesti, aga see kustutamine on naljakas igati.

      Kustuta
    4. Võib ikka, isegi teretulnud, aga peaks olema teemasse st pole mõtet tähelepanu hajutada lugudega a la Supilinnas on üldse imelikud inimesed ja veidrad puust majad.

      Kustuta
    5. Lihtsalt tekkis selline mõte. Majad on okeid, aga lagunevad ja mädanevad ja puutuda neid ei tohi. Samas arvan, et päris palju kordategemist jääb igasuguse kära vältimise taha.

      Herne tänava kultusmaja probleem on minuarust liiga väiksed ja koledad aknad, see natuke kõrgem pole viga.

      Tegelt huvitaks hoopis, kuidas päästeamet projekti kooskõlastas, krundi piirile on suht keerukas ehitada. Aga see selleks.

      Ja tegelikult tahan ikkagi mainida varemtoodud mõtte, et inimestel puudub normaalne suhtlemisoskus. Miks peaks sopaga loopima või sõimama üksteist lehmadeks, siinkohal siis kivi arendaja kapsaaeda. Tõenäoliselt ei oleks pooltki nii suurt kisa, kui arendaja normaalselt naabriga rääkinuks.

      Kustuta
  2. Hea,et kirjutad asjast. Kuid peale poliitikute ja ülbikutest "arendajate" on oma osa ka inimesel tänavalt,naabril,üldisel arvamusel ja kasvõi neil samadel meestel tellingutel.Ja politsei tegutseb nii,nagu neid mõõdetakse.Ühelt poolt mõjutab poliitik ja teisalt jällegi kodaniku suhtumine. Arvan ka seda,et sama jama oleks nii mõne muugi partei võimuloleku ajal toimunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olgu mis partei siis on. See pole tähtis. Siin toimub lihtsalt üks gangsterimaine ülbe tegu, "normaalne" mädapaise meie liberaalses keskonnas.

      Igor Uibo

      Kustuta
  3. kõlab selle järgi, et üleöö omaniku maale tekkinud maha pandud prügi (tellingud) tuleks viia metallikokkuostu.

    samuti tuleb esitada kriminaalhagi vara riisumise (aed on ju kuhugi kadunud - naabrid tunnistavad) ning haldushagi vara hävitamise ja huligaansuse osas (kreegipuu murdsid ju pätid maha - jälle naabrid tunnistavad, fotosid pole vajagi).

    elik, leidke pädev jurist ja helistage mihkel kärmasele.

    VastaKustuta
  4. Ma muidugi ei ole spetsialst, aga kas ei kannataks lööktöö korras, koos sõprade ja muude pahaste naabritega, sujuvalt tellingud ütleme teise aia äärde paigutada? "Tegin oma aias asju, paigutasin ringi, milles probleem?"

    VastaKustuta
  5. Talgute korras peaks perenaise aias nüüd kevadkoristuse tegema !

    VastaKustuta
  6. Selle pulli nimel tuleks ise ka kohale ja "koristaks" natuke

    VastaKustuta
  7. Tellingutel on üks jalg naabri krundil, teine mahub ehituskrundile ja Marko Perv ütles, et nende teisaldamine meie poolt on vargus. Vastasin reaalpoliitliselt, et üks pool on siin krundil ja tellingu ühe poole saaks teisaldada (ühendustorud relakaga pooleks). Sellise reaalpoliitilise vastuse peale pigistas ta hambad kokku ja noogutas, ent lisas, et siis tuleb geodeet kutsuda, kes täpse lõikejoonistaks, ja siis tuleb tellingute omanik ja kägistab kedagi ära (osutades mõistagi meile). See oleks muidugi kuritegu ja neiu K ja üksikema saaksid kohtus (postuumselt) õiguse...

    öeeeh.. see on selline jälkus see reaalpoliitika, kõva meelt peab olema, et jääda pärast normaalseks inimeseks kui nende reeglite järgi mängima hakkad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kuna tellingu üks jalg on naabri krundil, võib ainult selle jala läbi saagida. See oleks kah põnev. Tekkib aint küsimus, kas tellingud kukuvad naabri majale selga või on need kuskile kinnitatud - st kas ka naabrile tekib varaline kahju või ainult ehitajale?

      Kustuta
    2. Kas tal fotod on, et üks jalg enne tema krundil oli?
      Ja kui ka on, siis need ei tõesta, et tellingute demonteerimise ajal kõik jalad valel krundil ei olnud.

      Kustuta
    3. Aga kui need tellingud teisaldada ei kusagile mujale, kui otseselt sama naabri aeda? Vähemalt see osa, mis lösutab kõnealusel krundil.
      Relakaga ehk ei peagi lähenema, minu teada on tellingud kruvitavad.

      Kustuta
    4. Krundipiir jookseb täpselt mööda seina-ei ole välistatud et mõned sentimeetrid seina sissegi(nagu tihti Tartu linnas)-ehk iga tellingu saab paigutada ainult täielikult naabri maale.

      Asjaõigusseadus § 147. Naaberkinnisasja kasutamine

      Kui ehitada või ehitist parandada saab ainult nii, et naaberkinnisasjale või selle kohale tuleb ehitada tellingud või et üle selle kinnisasja tuleb vedada või sellele asetada ehitusmaterjali või kinnisasjast üle käia või sõita, peab naaberkinnisasja omanik seda lubama, kui see on hädavajalik, tingimusel, et temale tagatakse kahju hüvitamine.



      Kustuta
    5. See eeldab aga siiski kokkulepet. Lihtsalt kohale lennata ja tellinguid paigaldama hakata ei anna AÕS kellelegi õigust.

      Kriku

      Kustuta
  8. Ühtlasi tuleks sinna kiirkorras "Eramaa" sildid leiutada ..

    VastaKustuta
  9. Tiheasustuses ei saa keegi nõuda eramaad tähistavat silte - see on ikka jaburus kuubis! Milline see linn siis välja näeks? Kui seadust on rikutud, siis tuleb lammutada! Supilinnas ju pretsedent olemas. Õige on "järelevalve". Jõudu jõmmidega maadlemisel!

    VastaKustuta
  10. lisaks hantlitega tervisesportlasele võiks tegelikult ka kogukond üksikema ja neiu K selja taha asuda. supikapäevadest võiks ikka midagi kasu ka olla, tirinat lugedes tundus küll, et seal on ühthoidvust palju...

    VastaKustuta
  11. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  12. Sellisele sigadusele tuleb täpselt samamoodi vastatata. Ma loodan, et härrasmehed võtavad ennast kvantitatiivselt kokku ja lähevad naisterahvale appi. Soovin teile jõudu ja mehelikkust pealinnast.

    VastaKustuta
  13. Aga ehitusjärelevalveametniku nimi? Kas on mingi hea põhjus tema suhtes diskreetne olla?

    VastaKustuta
  14. Väike vihje: ilmselge korruptsioonijuhtumiga tegeleb meil ju KAPO, kes on ka Tartus täitsa esindatud (viimati asusid nad Jaani ja Lutsu tn nurgal) ;)

    VastaKustuta
  15. Vastused
    1. ei, see oli "Eduard Alaver
      ehitusjärelevalve vanemspetsialist" (tel numbri järgi,http://tartu.ee/?lang_id=1&menu_id=2&page_id=806#J%C3%84REL )
      Tsiteerin neiu K-d
      "Järelikult siis oli
      tema number ja oli ka mees
      mulle öeldi, et järelvalve, nime ei öeldud, pärast kõnelesime sel numbril telefonitsi
      ja ikka mängis lolli, täitsa hämming oli kohe, oleks isegi naljakas, kui nii tigedaks ei ajaks.
      Pean homme helistama ja nime küsima, täna pärast sinu käimist enam sel telefonil ei vastatud.
      Edasi oli Karin Raid, kes ei saanud suhelda, sest polnud piisavalt pädev ja siis ToivaTalving, kes oli päris asjalik ja soovitas avalduse kirjutada, mida ka tegin"

      Kustuta
    2. Eduard Alaver võeti Tartu linnavalitsuses aastal 2004 ametisse käteväänajana, seda tunnistas omal ajal ka Talving, kui sai temaga suheldud, kuna tekkisid probleemid, miks linn ühe jõhkardi isikus "lendab peale", et kinnisvarastajate ja muidu kahtlaste isikute kasuks survet avaldada ja Supilinna elanikke hirmutada, Alaveri keskharidus pärineb Rummust, ta on vangis olnud.

      Kustuta
  16. Sigadused tuleb avalikustada.
    Võiks selle loo ka meediasse paigutada.
    On asju, mida ei tehta ning seadused kehtivad kestahes arendaja jaoks.
    Kui ehitusloata või kahtlastel alustel ehitusloa alusel, nõudke ehitusjärelevalve toimingute läbiviimist läbi (nii kirjalikult kui läbi halduskohtu); samuti püüdke esialgse õiguskaitse raames saavutada ehitustegevuse peatamine ning julgelt kuni lammutamiseni välja. Lisaks võiks taotleda ehitamise peatamist kuivõrd see seab ohtu naaberhoonete turvalisuse (sh tulekaitse, kujade puudumised jne). Siin peaks suhtlema ka Päästeameti ja Tehnilise Järelevalve Ametiga.

    Ah jaa, see ei ole Eestis eriti tihti õnnestunud (vaid üks hotellikorrus Pärnus), kuid tegelikult on ikka ükskord esimene kord ning linn ei lähe kohalikele valimistele vastu linnarahva ees häbistatuna; peab tegutsema...

    VastaKustuta
  17. Kuna pool tellingut on teie krundi peal, siis võib juhtuda nii, et ma tulen mõni hommik teile sinna hoovi peale hommikuvõimlemist tegema ning pole välistatud, et ma võin libastuda mõne ehitusjäägi peal ja kukkuda juhuslikult vastu tellinguid nii , et tellingutelt hakkab mehi alla sadama ja üksikema,pisipõnn ja neiu K näevad enda koduaias "It's rainig man" uut muusikavideot.

    VastaKustuta
  18. Lõikumiseks pole sedava geodeeti vaja, tuleb väikese varuga lihtsalt enda poolelt lõigata.
    Teine variant on läheneda konstruktiivselt ja kannatuste kompensatsiooniks üks magus nurgapealne korter endale võtta, tuleks vist arendajale odavam kui külg maha lammutada..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellega ei saa mitte mittenõus olla :) Head humanitaartudengid, üks korter teile või maja ümberehitus, ja nagu on näha, kogukond tuleb teile appi ümberehitust korraldama.

      Kustuta
  19. Siin ei tohi aega kaotada...

    Kui raha ei ole palju - on olemas juristide liidu tasuta õigusabi... kuid tegutsema peab kohe - nii enda valduse taastamiseks enda krundil kui enda omandi turvalisuse tagamiseks. Mõlema jaoks vajalik esialgse õiguskaitse taotlust sisaldavat hagiavaldust.

    Krundi vabastamise osas ning lõhutud asjade osas - kiirem tulemus läbi politsei.

    Meedia teavitamine aitab igasuguste rataste liikumisele kaasa :)

    VastaKustuta
  20. tsiteerin tuttava reaktsiooni loole:

    "riigivaraosakonna asejuhataja on see arendaja

    mina soovitaksin kirjutajal pöörduda linna sisekontrolli talituse poole - nemad saavad kontrollida kas ehitusjärelevalve mõistlik on

    ja kui arendajat pitsitada tahavad, võiksid tema tööandja - HTM - poole kah pöörduda... ametnikel on ikka ka eetikakoodeks ja suvaline möllamine ei sobi ;)"

    VastaKustuta
  21. Siin väidetakse töötabvat säärase neiupõlve nimega, tea kas on tegelikult ka seos?
    http://tartu.postimees.ee/290905/tartu_postimees/178440_2.php

    Kui on, siis on pealkiri eriti irooniline:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. vt ülaltpoolt, Mihkel Kunnus juba parandas, et Eduard Alaver hoopis.

      Mul tuli mõte, et ega üksikema oma korterit kelleltki mõjuvõimsamalt ei üüri? Kui on enda oma, siis on iseasi, aga kui korter kuulub mõnele hirmsakõlalise nimega juriidilisele isikule, siis saaks äkki selle hirmsa juriidilise isiku arendaja kallale ässitada? Mul endal oli kunagi kogemus sama nahaalsete tegelastega veidi teises kontekstis ja siis hakkasid asjad kohe liikuma, kui minu asemel hakkas nendega suhtlema Hansapank.

      Kustuta
    2. Lapsepõlve kodu, ema nimel. Ema on Soomes nagu normaalne Eesti tööinimene ikka :)

      Kustuta
    3. SAin aru küll, et ametnik oli mees, vihje andnud kodanik väitiski vaid, et Nimetet naisterahvas on vastutava osakonan ülem. Kes kohal käis või juttu rääkis see i pruuugiju üldse pilli puhuda.

      Kustuta
  22. google mapsis võiks ju pildid tarast ja kreegipuust olemas olla, kui need just täiesti hoovi sügavustes ei asunud.

    VastaKustuta
  23. Kohalikud valimised on ukse ees. Linnaametnikud hoiavad oma toolidest kinni nii, et sõrmed on valged. Paras aeg neid survestada ja nende toolijalgu togimas käia. Hiljem neid liigutama saada on pea võimatu. Meil Karlovas, miljööväärtuslikul ala, ehitas naaber eh.osakonna "järelvalvajate" silma all oma majale 2/3 mahtu juurde. Kui katus lubatust poole meetri jagu kõrgemaks hakkas kasvama polnud see mingi probleem. Aga üks kõne vastutavale abilinnapeale enne valimisi ja OSSA POISS kus siis järelvalvajad järsku "ärkasid". Sellest samast, naabrite ehitusprojektist, lähtuva piirivaidluse tõttu oleme viimase 3,5 aastaga läbi käinud kõik kohtuastmed k.a. Riigikohus. Ringiga tagasi Tartu Ringkonnakohtusse jõudes saime võidu. Ja seda kõike seetõttu, et kohalik linnaviletsus tõlgendab maakorralduse seadusi Maa-ametist erinevalt. Linna vastava osakonna jurist tõi meile piiri kulgemisel koordinaatide tähtsuse tõestamiseks näite: põllu peal on kartulivaod ühel aastal ühte pidi, teisel aastal teistpidi. Kuidas te muidu teate, et piir läheb 4. ja 5. vao vahelt! TORE! Aga meie puhul käis ju jutt miljööväärtuslikust tiheasustusalast.
    Vahet pole mis partei on pukis, enda eest peab julgema seista.

    VastaKustuta
  24. Aadresse pole vast hea siia panna, las lumepall veereb (ajakirjandus, kohus, sisejuurdlus, korruptsiooniuurijad jms), talgulisi pole ka praegu vaja (kui, siis küll teatame).
    Aitäh infot levitamast!

    VastaKustuta
  25. Ma suutsin välja lugeda, et hüsteeritsemine ei toida. Pigem tekitab probleemi, kus hüsteeriku poolt kasutatavad faktid kaotavad väärtust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldiselt faktid siiski ei muutu nende esitamiseks kasutatud vormi tõttu. Nõrgema närvikavaga inimesed pole muidugi võimelised ekstreemses vormis esitatud fakte vastu võtma, sellega peab jah arvestama.

      Kustuta
    2. Muutuvad küll. Hüsteeria pole argument. Mudakäkiga viskamine ei lahenda probleemi. Ekstreemses vormis esitatud fakte võib ja peabki ignoreerima, oluline on see, mis on sedastatud taasesitataval kujul.

      Kunnuse tekst tõmbab tähelepanu. Paraku päris paljud kommentaatorid siin alla tunduvad tahtma mitte lahendust probleemile vaid draamat, tatti ja pisaraid. Tra, isegi blogimajandus kisub järjest kollasemaks.

      Kustuta
    3. See, et hüsteeria ei ole argument ja mudakäkiga viskamine olukorda ei lahenda, ei muuda tõsiste argumentide väärtust ega sisu. Tõsised argumendid, faktid on tõestatavad. Kui inimene oma kodu kaitstes endast välja läheb, ei muuda see ei ohu suurust ega fakti, et tegemist on koduga. Mismoodi sinu praegune kommentaar draama ja tati loopimisest erineb või olukorda lahendada aitab?

      Kustuta
  26. See Alaver on Anna Haava skvotis ka "järelvalvet tegemas" käinud, selline jõmmlik ja ebameeldiv tegelane.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See Alaver on ka Annelinna ühe korteriühistu esimees ja võin ka kinnitada, et äärmiselt ebameeldiv inimene, kes ei annagi selgeid vastuseid.

      Kustuta
  27. Taru Linnavalitsuse ehitusosakonna juhataja Karin Raid neiupõlvenimega Karin Perv, huvitav seos selles juhtumis, jokk

    VastaKustuta
  28. Lisaks - kindlasti meediasse, siin oleks koht pitsitada vastutavat abilinnapead, Pervi õe otsest ülemust.

    VastaKustuta
  29. 8:03 ja 8:02 pole sama inimene, segaduste vältimiseks.

    VastaKustuta
  30. Marko Perv
    Son of Kalev Perv and Astrid Perv
    Brother of Aimar Perv and Karin Raid

    VEND Aimar Perv on HTM riigivaraosakonna asejuhataja, muide, keskharidusega (sic!): http://www.hm.ee/index.php?03150113125


    VastaKustuta
  31. Teise inimese aeda ei tohi ilma loata isegi astuda, rääkimata millegi toetamisest või saagimisest. Maaaameti kaardil on kindlati olemas nii aed kui ka kreegipuu - kui just hakatakse selliseid tõendeid nõudma. Mis oleks muidugi äärmiselt jälk.

    Minu meelest peaks olema tõendatav ka see, kui on kirjad saadetud üks päev enne tähtaja kukkumist. See oleks JOKK, millest niisama mööda ei läheks ei ajakirjandus ega ka linnavalitsus. See on avalikustamise totaalne täistegemine.

    VastaKustuta
  32. Kuna ma aadressi tekstist ei leidnud ja Suppilinna pole ammu asja olnud, siis ei tea, kas sellst on abi. Aga mina soovitaks vaadata ega Google maps Strret view-lt ei ole puud ja aeda näha.

    VastaKustuta
  33. "Pöidlaküüdi reisijuht Galaktikas" tuleb meelde. Kelmikas.
    Kui see ei puudutaks reaalseid inimesi ja maju, oleks see peaaegu et naljakas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pöidlaküüdi reisijuht tuli juba eile FB-s alanud teemaarenduses jutuks tõesti, hea, et see tähelepanek ka siia kopitud sai :)

      Kustuta
    2. Kopitud? Sul on midagi viga või on sul isiklikult midagi minu vastu? FB teemat pole ma lugenud.

      Kustuta
  34. Google street view's on ju Oa tänav täitsa olemas - http://goo.gl/maps/KUdMj
    Otsige sealt see aed ja kreegipuu üles.

    VastaKustuta
  35. Huvitav, kas Herne 45 juures olid samad jõmmid ja arendajad ja planeerijad?

    VastaKustuta
  36. Kui keegi teeks Hooandja projekti, mille tulemusena humanitaarid palkaks korraliku pealinna advokaadibüroo, kes reaalpoliitikud ja muud pervid ära väänaks, siis mina näiteks küll leiaksin mingi posu eurosid hoo andmiseks.

    VastaKustuta
  37. Ma usun, et kuna ühiskonnas on kodanikuaktiivsus järjest pead tõstmas ning on teatud elemendid, kes/mis üritavad seda aktiivsust järjest lämmatada, siis see väike objekt võiks päris hästi sobida proovikiviks, mida ja kui palju rahvas omal algatusel suudaks. Ma usun, et see oleks küll väga täpselt selline pisike objekt, millest võiks saada omamoodi sümbol. Kõik, kes suudavad, panevad mängu oma teadmised, tutvused ja ka pisut raha (korjandus noh) ja minnakse ka üheskoos lõpuni. Ehk siis suudame väheke ohjeldada ja tappa ühiskonnas laiutavat ülbust ja kantpäisust!
    Tahaks tagasi oma Eestit!

    VastaKustuta
  38. Ehk aitavad aia ja puu olemasolu tõestada maaameti kaardiserver või google mapsi street view? (kui keegi seda juba pakkus siis vabandan)

    VastaKustuta
  39. MIllal see Supilinna päev oli, ma tuleks appi talgutele segavaid tellinguid lammutama, pärast vist saab suppi kah (Supipäev on vist reede).
    Keegi jah juba tõi Googli streetView juba välja.
    Tõesti ehitusregistris on selle aasta algues kuidas garaasist korterelamu kerkib. Eelmine aasta (15.11.2012) lubatakse garaaž osaliselt lammutada ja see aasta seda laiendada (31.01.2013) ja kohe (11.02.2013) veel laiendamiseks.
    PS! 2 laiendamise vahele jäi 2 nädalavahetust, hea et nad veel jõulude aegu ei valinud, siis on vabu päevi veel rohkem ja kirjad ei liigu jne.

    VastaKustuta
  40. Teeme ära 2013 ehk võtame maha.

    Taaniel

    VastaKustuta
  41. võtke õhtul maha need tellingud, mis teie krundi peal on.
    Mitte, et see suurt aitaks, aga mina teeks küll nii. Ehitagu kurat ilma minu maa peal olevate tellinguteta.
    Ideaalis on võimalik taotleda kohtult abaseadualiku ehituse lammutamist, aga see on ilmselt kallis lõbu ja positiinve lahend pole väga tõenäoline.

    VastaKustuta
  42. kaevake tellingu jalg alt tühjaks:)

    VastaKustuta
    Vastused

    1. Omakohus.. Kurjale kurjaga (või veidi vähema kurjaga..) vastata on alati väga tore-tore-tore, rahuldust pakkuv ja saab hiljem mõnutundest käsi kokku hõõruda.
      Kuid, nende pättide vara rikkumine ei anna antud juhul ju mingit tulemust, tekitab tõenäoliselt vaid paksu pahandust. Tellingud on asendatavad ja tõenäoliselt toimub uute monteerimine niks ja naks, ei jõua silmagi pilgutada.
      Siin on võimalus läheneda probleemile nii nagu mõistlikum on: meedia, kaaskodanike teavitamine, nimede välja toomine ja ühiskonna hukkamõist. See on ju esimene kohalik proovikivi kodanikuühiskonna teel.
      P.S
      (Mis te arvate ühest toredast kevadisest ekskursioonist Supilinna?) Saab teha fotosid miljööväärtuslikest majadest ja kreegipuudest, linnukestest ja koertest, aedadest ja tellingutest, ehk jääb dressidega ülemusjõmm objektiivi ette (mis on väga tõenäoline, kuigi harvaesinev ja jäädvustamist vääriv sündmus. Targad mehed teavad kirjutada, et antud juhul võime kohata ühte säärast isendit Supilinnas).. Tuleb ära märkida, et selliste antropoloogilist uurimust väärivate tegelase pildistamisel tuleb olla ettevaatlik, on dokumenteeritud nende kõrge ärritatuse tase ja sappi pritsiv iseloom. Soovitame soojalt hoida mõistlikku distantsi.
      Või! Ühistrenn Kunnuse juhtimisel. Soojendusvõimlemine toimub valmiva ehitise ja usinalt askeldavate töömesilaste virgestaval juuresolekul. :)

      Kustuta
  43. Ma arvan, et ehk peaks kiiremas korras sinna tellingute alla paar kobedamat peenart kaevama. Kevad on käes ja muld vajab kobestamist niiehknii :)

    VastaKustuta
  44. Veel üks anonüümne kommija. Mul tekkis mõte, et vaja luua keskkond (ära loe keskerakond:)) nii veebis kui reaalis, kuhu koondada kõik, kellele kuidagi moodi "ära tehtud", selline "Teeme ära" väike vaene vallasõde. Algul ehk siuke AA stiilis, Anonüümsed ReaalPoliitika Ohvrid ehk ARPO. Edasi saaks ühendada abi ja abivajajad. Ise kuulun ka kategooriasse humanitaarist üksikema ja mind ei vaeva ainult kevadväsimus, vaid totaalne üleväsimus sellest nahhaalsest, ülbest, vastikust, julmast, nõmedast teerullimentaliteediga reaalpoliitikast. Neiu K juhtum ei üllata mind üldse. Jõudu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea mõte, mina osaleks

      Kustuta
    2. Tore, kui mõte hea tundub, aga mulle tundub täna, et see klubi ei kujuneks ilmselt populaarseks. Kesse siin Eestis ikka nii väga tahaks omal algatusel ja vastutusel, anonüümselt oma muredele ise lahendusi otsida, ilma draama ja avaliku meediata. Ega ma ei tea, kas AAgi üldse Eestis olemas on, missest et Eesti vist maailmas 2. kohal on alkotarbimise poolest. Aga mõtteid on ikka tore jagada vahel, netis ju ruumi küll, tänud ka Mihklile :) Ja kui tahad klubi ikkagi teha, siis teeme ära, muidugi :)

      Kustuta
  45. Mul on ka endal olnud Alaveriga kokkupuude ja sellest jäi väga paha maik. Mees nagu ei varjakski, et arendaja on "püha lehm" ja seda, et rahata asjad ei liigu. Väga ebameeldiv tegelane. Tasuks linnavalitsuses temast kõrgemate ametikohtadega suhelda.

    VastaKustuta
  46. Tunnen humanitaaridele kaasa, kuid teksti lugedes tekkisid mul järgnevad küsimused.

    1. Kuidas on võimalik, et perioodil, mil teostati hävitustööd ja tellingute ehitust, keegi seda tähele ei pannud? Mina oleks viisakalt läinud härradega rääkima, et see pole sobilik ja vajadusel politseisse pöördunud või omakohtu appi võtnud.

    2. Hetkel on näha pilti, kus ehitis on juba valmimise lõppjärgus. Tekstist ilmneb, et garaaži vundamendi asemele on ka uus vundament tehtud. See tähendab, et kogu ehitis on sisuliselt uuesti tehtud, mis omakorda tähendab, et aia lõhkumisest ja puude mahavõtust peab olema möödas kuid. Kas tõesti on vaid korra käinud kohal saamatud politseinikud ja äraostetud ehitusjärelvalve?


    Supilinnas tehti juba üks maja ümber, vaevalt ka see pääseb. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, need asjad on päris kiired, puha selle kevade värk, mis, tuletan meelde, oli väga hiline. Vundamenti said nad ju rahus kõhvitseda õigel krundil, nagu ka müüri ehitada. Aga kui vooderdamiseks läks, siis tõmmati reipalt kõik ette jääv maha, et tellinguid saaks panna. See on juba tundide küsimus.

      Kustuta
  47. Soovitan pöörduda Pealtnägija poole. Las toovad need nolgid, petturid ja ebakompetentsed inimesed avalikuse ette.

    VastaKustuta
  48. Tartu Linnavalitsuse info antud juhtumi kohta asub siin: http://bit.ly/129SB1m

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Naabritele pakuti võimalust projektiga tutvuda, esitada oma seisukoht või vastuväited 7. veebruariks."
      mhm.. tulge tutvuma... kiri saabus kenasti 8. veeb.

      "selle rõdud ei ulatu naaberkinnistule" mhm.. kui need krundi poole avanevad ukseavad, viivad 20cm laiusele rõdule."
      jne..

      juriidiliselt on kõik korrektne, jeeš.
      m.o.t.t.

      Kustuta
    2. Aga kui kiri saabus mingitel asjaoludel alles 8.02, siis miks see inimene siis ei läinud ikkagi linnavalitsusse? Mõjuvatel põhjustel võivad nad ju uue tähtaja anda.

      Kustuta
    3. ja seda väidet "osutas seadusele, et ehituskeeluala Supilinnas on pool ehitatava maja kõrgusest st ehitatav maja ei tohi olla naabri krundile lähemal kui pool maja kõrgust, " ei ole Tartu oma pressiteates kommenteerinud?

      Kustuta
    4. Kui naaberkrundi poole avanevad rõduuksed, ehk on tegemist prantsuse rõduga? Ei ole projekti näinud, lihtsalt pakun, et võib olla selline variant.

      Kustuta
  49. Kui on hoogu juurde vaja, siis Hooandja võtab nüüd vastu ka kodanikuühiskonna projekte. http://www.hooandja.ee/blog/ootame-ka-kodanikuuhiskonna-projekte

    Käesoleva probleemi jaoks advokaatide palkamine kõlab just sobiva kodanikuühiskonna projektina.

    VastaKustuta
  50. Kusjuures, ma olen täiesti kindel, et enne, kui asi jõuab niikaugele, et tuleb aed ja haljastus taastada, on arendaja järjekordselt pankrotis. Selle vältimiseks võiks tulevikus seadusandja ette näha deposiidimakse, mis tuleb tasuda ehitustegevuse alguses ning peab ära katma kõik naabritele ehitustegevuse käigus tehtava kahju.

    VastaKustuta
  51. Karin Raidi abikaasa Pelle Raid lähimöödanikus tegev AS K&H-is, ning üllatus-üllatus, mis saatus seda ettevõtet tabas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hr Raid ei töötanud ammu selles ettevõttes, kui firma pankroti läks. Aga sa räägi ikka kõik ära, mida sa arvad end teadvat.

      Kustuta
    2. Uskumatu kui kõiketeadjad siin koos on...

      Kustuta
  52. Kodanik humanitaar tunneb kindlasti kedagi, kes tunneb kedagi juriidiliselt pädevat kodanikku ning kahepeale kokku võiks koostada linnavalitsusele järelpärimise, miks ametnik Raidi vennal lubatakse teise aias sigatseda. Lisaks kõik muud jamad nende vundamentide ja tähtaegadega. Et linnaisad küsimusest ikka üheselt aru saaksid, võib seda esitada ka Postimehe või Pealtnägija kaudu.

    VastaKustuta
  53. Tallinnas on küll vähemalt ühel juhul selline teiste aknasse ehitatud hoone lammutatud-Kadriorus nimelt.Tartu LV on nüüd võimalus veel parem olla:)
    Aga tõsiselt rääkides, millal ükskord ometi tuleb meil pättidele ärikeeld???

    VastaKustuta
  54. Taskujuriste on siin juba omajagu, lisan ka omalt poolt 2 senti.

    Projekt on vastuolus näiteks Tartu linna ehitusmäärusega:

    § 23. Nõuded ehitisele
    ...
    (3) Ehitis peab olema projekteeritud ja ehitatud nii, et oleks tagatud vaba juurdepääs selle ning teiste vahetus naabruses asuvate ehitiste remondiks, hoolduseks ja tulekahjude ning muude avariide ja õnnetuste likvideerimiseks.

    Ilmselgelt ei ole praegu ega olnud enne vaba juurdepääsu kuivõrd lammutati aeda ja raiuti puid.

    Selle punktiga, et "hoone kaugus krundi piirist" väga ei löö - seal on juures täpsustus: "kui naaberkruntide omanikud ei lepi kokku teisiti ja selle kokkuleppega on nõustunud tuleohutuse järelevalveasutus, või kui detailplaneering või projekteerimistingimused ei näe ette teisiti."

    Tuleb kindlasti aru pärida, MIKS väljastati projekteerimistingimused, mis lubasid seda hoonet ehitada krundi piirile.

    Huumorirubriik - sama paragrahvi esimene punkt:

    (1) Ehitis peab olema projekteeritud ja ehitatud hea ehitustava ja üldtunnustatud linnaehituslike põhimõtete järgi.

    VastaKustuta
  55. Mihkel Kunnus, you started a one-man-revolution!
    Mul on hea meel, et nii paljud inimesed on sellele reageerinud ja et vaikselt midagi toimuma hakkab. Ehk saab õiglus jalule. :)

    VastaKustuta
  56. Puhas korruptsiooni juhtum.
    Linnavalitsuse ametniku vend toimetab linnavalitsuse ametniku haldusalas täpselt nii, nagu talle meeldib seadust eirates ja selle üle irvitades.
    Tundub, et organiseeritud kuritegevus (loe: maffia) on Tartu linnas võimu haaranud.

    Ehk ametnik Raid võtab vastutuse ja taandab end antud juhtumi valguses ametist? Või peaks seda linna juhtidele meelde tuletama?

    VastaKustuta
  57. Tellingud oma maa pealt minema. Ajutine piire endise aia kohale (piisab pesunöörist või kilelindist) ja selle taha auto parkida. Esimesel hetkel, kui keegi piirde ületab, kutsuda politsei. Korrata nii kaua, kuni kahju kompenseeritud ja eramaa kasutamise eest mõistlikku kompensatsiooni pakutud on.

    Kriku

    VastaKustuta
  58. Selle loo võiks küll kusagile meediasse paigutada (kui seal juhtumisi mingit huvide konflikti ees pole)

    VastaKustuta
  59. Masendav mis Eestis toimib. Rahakott ja sugulased seljataga siis võib kõike !

    VastaKustuta
  60. ...miks vaja Herne poele reklaami teha..selle juhataja ju ka käsipidi linnavalitsuses..

    VastaKustuta
  61. Plaanid - http://oa10.tartukv.ee/plaanid/
    Pildid (ümbrus ei vasta tegelikkusele) - http://oa10.tartukv.ee/pildid/

    Mis rõdudest siin juttu on olnud? Pole ju rõdusid sealpool.

    VastaKustuta
  62. Homme on Supilinna päevade raames võimalik Tartu meeriga diskuteerida selle üle, kas Tartu linn on inimeste jaoks või vastupidi, vt http://www.supilinn.ee/supilinna-paevad/2013

    VastaKustuta
  63. Delfis on kah selle kohta uudis, aga hea oleks laiem kajastus kui Delfi tüütus ja klassikalises üks-ütles-ja-teine-ütles stiilis võltstasakaal. Kommentaaridest leiab veel üht-teist huvitavat, nt et muuhulgas on Oa 10b plaanides kirjas, et sinna võiks ehitada tuletorni (ei saanud ise kontrollida, kas see on tõsi, sest sait on maas), ja et see tegelane linnavalitsusest, kes ütles, et ta ei ole kompetentne kommenteerima, on ise detailplaneeringu allkirjastanud. Eks see asi käigi mehaaniliselt tembeldades, aga nagu näha, niipea kui ähvardab millegi eest vastutamine, tuleb klassikalisel viisil paugust ja puu otsas olemisest rääkima hakata.

    Ma pole küll jurist, aga iseenesest võiks järgmine kord asjaosalistega kõneldes diktofon kaasas olla. Ja mitte taskus, vaid otseselt ja avalikult. On ehk parem survemeetod kui ähvardused midagi lammutama hakata.

    VastaKustuta
  64. Krt kuuldavasti tellingud eemaldatud ja ilmselt hakkab varsti see puu ka õitsema, mis ´jalutama´ läks. Müts maha igatahes. Kiired liigutused.

    VastaKustuta
  65. Soovitan maksuamet neile kaasa saata, kui selline arendaja siis on ka töölepingutega probleeme. Väike kiri ja nad on kohal.

    VastaKustuta
  66. Lause Delfi artiklist:
    Garaažist on hoone aga mitu korrust kõrgem ja lisaks viilkatusega.

    Khm, kas ajakirjanik teadlikult üritab eksitada? Tegemist on kahekordse lamekatusega hoonega ja seda on näha ka artikli juures olevatelt piltidelt. Viilkatusega on teine hoone, mis jääb rohkem Oa tänava poole, ja ka see on kahekordne (katuse all on lihtsalt pööning).

    Üks tähelepanek ka hoone ning krundi piiri vahelise kauguse nõude kohta. Vaatasin huvi pärast Maaameti kaardirakendusest Supilinna kruntide piire ja hooneid - krundi piiril olevaid hooneid on seal päris palju...

    VastaKustuta
  67. Meie kõigi tuleviku nimel - kui sellisest asjast ka jagu ei saa, oleme kõik kadunud. Kellel on selles juhtumis õigustatud huvid - võtke juristid, kihutage jultunud arendajad minema ja paljastage korrumpeerunud ametnikud. Kui avaldate konto, siis olen nõus rahaliselt toetama.

    VastaKustuta
  68. Arendaja omavolitses Supilinnas võõras aias
    Tartu Postimees 24.04.2013 00:00
    Jüri Saar, reporter

    Kas maha saeti mõttetu võsa või lapsepõlve meenutav armas kreegipuu, on vaatenurga erinevus Oa tänava kortermaja ehitusest puhkenud suures tülis. Väljaspool kahtlust on, et ehitustellingud pandi võõrasse aeda ilma loata.



    Õed Kärt ja Aet Rebane vaatasid Oa 10b krundil garaaži asemele kortermaja kerkimist vastumeelselt ennegi, sest uue maja aknad avanevad nende aeda. Varem oli garaaž krundi piiriks, nüüd on seal kahekorruseline uuselamu.

    Eelmise nädala reedel tõusis aga suur tüli, kui Rebaste aeda aadressil Herne 21 pandi üles tellingud – luba küsimata. Aga mis veel hullem, maha oli saetud kreegipuu, mis oli aias kasvanud terve igaviku ja õdedele emotsionaalselt tähtis. Peale selle oli maha saetud hekikuuski ja maha võetud piirdeaeda.

    Aet Rebane lausus, et kuigi Oa tänava maja arendaja Marko Perv on öelnud, et see on mõttetu puu, ei ole see õigustus puud omaniku loata maha saagida.

    Tellingud püsivad

    Õdede nõue loata püstitatud tellingud hoovilt koristada ja politsei appikutsumine pole midagi muutnud. Tellingud on alles ja ehitus jätkub.

    Reedene tüli, nagu see on üles filmitud, on mõlemalt poolt üsna inetu. Selles oli ohtralt valimatut sõimu, sõna otseses mõttes arendaja poriga loopimist ja – mis küll filmile ei jäänud – üks õdedest Rebastest kallas uue maja süütevedelikuga üle.

    Oli ka ehitusmeeste üleolevat naeru ja mõnitavaid kommentaare kuni selleni välja, et parem olekski, kui Aet Rebase tütrele tellingutel midagi pähe kukuks.

    Arendaja nägi põhjust kriminaalasja algatamiseks avaldus esitada. Õed kasutasid teist teed.

    Sellest kõigest inspireeritult sündis Mihkel Kunnuse blo­gi­postitus, mis üleeile ja eile kiirelt levis. Selles on muu hulgas osutatud, et Marko Perv on Tartu arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Karin Raidi vend, mis võib olla aidanud kaasa kõnealuse Oa tänava maja ehitamisele.

    Perv ütles ajalehele, et korralduse kreegipuu saagida andis tema, sest puu kasvas enne garaaži peale, aga pärast lammutamist vajus veelgi rohkem tema krundi poole kaldu. «Kui krundipiire vaadata, siis minu arust on see täpselt piiril. Pikkupidi pooleks saagima ju ei hakanud,» ütles Perv.

    Perv möönis, et tema möödalask oli, et ta ei käinud naabritelt tellingute paigalduseks luba võtmas. Seda seetõttu, et Rebaste majas elav vanem mees käis sageli töömeestega rääkimas, näis mõistlik ja arusaaja – et fassaaditöödeks on vaja tellinguid ning kuna kortermaja on krundi piiril, tuli need panna naabri maale. See oli siiski valearvestus.

    Perv andis lubaduse, et reedeks on tellingud sealt kadunud. Ta lubas sedagi, et kreegipuu ja kuused istutatakse tagasi. Õdedele on see väike lohutus: «See pole ju sama kreegipuu.»

    VastaKustuta
  69. Linnavalitsus taunib

    Linnapea Urmas Kruuse ütles eile, et sellist arendaja omavoli ei saa kuidagi heaks kiita.

    Abilinnapea Raimond Tamm rääkis, et Perv ei oleks tohtinud naabri krunti ehitamiseks loata kasutada ja sellele on linn ehitusloas eraldi tähelepanu juhtinud, kuid sündinud kahju hüvitamisel ei saa linn kaasa aidata, see on kohtu rida.

    Omavoli küsimust tuleb Tamme sõnul vaadata eraldi Oa 10b krundile ehitusõiguse andmisest. Tema selgitusel ei ole antud mingit eelist seetõttu, et Marko Perv ja Karin Raid on vend ja õde.

    «Linnavalitsus on ehitusõiguse määraja ja on talitanud nii, nagu alati sellistel puhkudel,» ütles Tamm. Tema sõnul määras linn projekteerimistingimused, seejärel valmis projekt, sellele küsiti naabritelt tagasisidet, kuid Herne 21 ei andnud seda. Ehitusloa väljastas linn 22. veebruaril.

    Tamm ütles, et üldplaneeringu järgi on tegu elamumaaga ja ametlikult on tegemist hoone laiendamisega 33 protsendi ulatuses, sellest saab viie korteriga elamu.

    Karin Raid vastas Postimehe küsimusele, et tema suhted vennaga on head, tööasjust nad sageli ei räägi.

    «Suhtleme vabalt, aga mina ainuisikuliselt ju ei otsusta Tartu linnas ehituslubade väljastamise üle,» jätkas Raid. «Tavapäraselt vaatavad meie majas projekte läbi kümned ametnikud ja ehitusloa väljastamise otsustab linnavalitsus. Mina pole oma venna kohta ühtegi otsust teinud ja aruteludest olen end taandanud.»

    PS!
    Sry, Tartu Postimees ja Jüri Saar, et tegin copy-paste tasulisest veebist, aga kõike ei saa mõõta rahas - tahan vaid kiita ajakirjanduse objektiivsust ja soovida jõudu asjaga lõpuni minna!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Tamm ütles, et üldplaneeringu järgi on tegu elamumaaga ja ametlikult on tegemist hoone laiendamisega 33 protsendi ulatuses, sellest saab viie korteriga elamu."

      Madalast akendeta garaažist kolmkümmendkolmprotsenditatakse avar korterelamu... see on suhtumise üpris representatiivne ilmestaja. Solvang põhikooli matemaatikaõpetajale...

      Süütevedelikuga kallati üle siiski lõkkease, mis sisaldas üksjagu oma krundile loobitud ehitusprahti...

      Kustuta
  70. http://www.tartu.ee/index.php?page_id=36&lang_id=1&menu_id=6&lotus_url=/teated.nsf/web/viited/78C8FBE78B68E3F4C2257B56003D1915?OpenDocument

    Olge toredad ja lugege. Linnavalitsuse poolt on asi tehtud korrektselt. Tegemist on antud hetkel omanike vahelises vaidlusega milles pole linnavalitsusel mitte mingit sõnaõigust.
    Aga üldiselt ütlen ma oma isikliku arvamusena, et tõesti selline käitumine pole taunitav ja oleks pidanud selle tellingu püsitamise tõesti kooskõlastama naaber krundi omanikega. Aga minu meelest antud elamu ehitamine annab kaasa panuse supilinna arengusse ja mina näen seda, kui positiivse asjana.. Ja kallitele õdedele ütleks ,et süütevedelikuga maja üle valamine ( kui tõesti valati seda peale majale) on tegemist üsna raske ja kriminaalselt karistatava rikkumisega .. Jõudu ja jaksu ja palun kainet ja selgelt mõistust lahendi leidmisel !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, süütevedelikuga maja ülevalamine, poriga loopimine ja hüsteeritsemine ei näita neid kahte õde ka heas valguses....

      Kustuta
    2. Maja süütevedelikuga üle valamine on vale, valati lõkkehunnik, kuhu oli kuhjatud hoovile loobitud ehituspraht.

      Teiseks, kordan: "hea lugeja, kuidas reageeriksid sina, kui keegi võtaks su aia maha, tatsuks su hoovis ringi ja protesti peale ütleks, et polnud ju silti, et eramaa?"

      Kustuta
    3. Tegu on ilmselgelt inetu...kahju lihtsalt lugeda, et sellisel kujul asju lahendatakse...

      Kustuta
    4. KOV ehitusjärelevalve hõlmab ka ehitustööde organiseerimise alaseid rikkumisi. Näiteks nõuetele mittevastav ajutine elektripaigaldis, transport läbi selleks mitte ette nähtud maa, tellingute või kemmergu püstitamine võõrale kinnisasjale jne.

      Alus: Ehitusseadus § 60 lg. 1 p. 1, § 12 lg. 1.

      Kriku

      Kustuta
    5. Kolm asja mida kõik ei tea.
      ¤Süütevedelikuga pritsiti maja ning hiljem ka tuleaset. Politsei on fikseerinud selle oma logiraamatus, sellel teol on politseile esitatud kuus tunnistajat. Süütepudeliga vehkimise kohta ka video olemas.
      ¤Kriminaalasja alustamiseks on avaldus esitatud kriminaalpolitseile seoses ähvardusega ning katsega süüdata maja.
      ¤Hr Blogipoiss ei ole kahjuks lihtne kõrvalseisja vaid ühe õekese käehoidja.
      Krt sorry pean neljanda ka mainima. Pole vast vaja upitada ennast nii kõrgele, et blogipoiss isiklikult aitas tellinguid maha võtta. See et töömehi tellingult maha tahtsid raputada ja mainides, et paari töömehe elu ei maksa suurt midagi on ikka midagi muud kui tellingu maha võtmine.
      Jääme ikka sõpradeks onju hr.Blogipoiss

      Kustuta
    6. Kui võõrale maale ilma loata mitte ronida ja seal mitte laamendada, siis jäävad ka ekstsessid ära ja pole vaja vastastikku politseid tülitada. Nii lihtne või keeruline see asi ongi.

      Isegi kui maja tõesti süütevedelikuga üle valati, ei ole see muide süütamise katse. Kui lisaks süütevedelikuga ülevalamisele toimuks süütamise katse, lähekski maja põlema. Nii palju võiks elementaarset loogikat tellingupoisil ikka olla.

      Kriku

      Kustuta
    7. Re: Anonüümne 25. aprill 2013 0:1925. aprill 2013, kell 01:02

      See maja on vale koha peal, seda ei peaks seal olema, ehitusluba on õigustühine. Kui õllepurgid tulid "tuulega" Herne 21 krundile, siis läksid ka süütevedeliku tilgad "tuulega" lõkkeaseme üle kallamisel vastu maja, mis on Herne 21 krundile nii ehk naa liiga lähedal.

      Katset maja süüdata ei olnud. See, et pudeliga vehiti, ei klassifitseeru kuriteoks ega isegi väärteoks - oma maa peal võib igaüks ükskõik, millise pudeliga vehkida.

      Sinu poolt Hr Blogipoisiks tituleeritud Mihkel Kunnus võib olla või ühe õekese sohilaps, vanaisa, sahvrivaim või käehoidja, see ei muuda mitte midagi.

      Mihkel Kunnus aitas tellinguid maha võtta pärast seda, kui seda oli mitu päeva nõutud ning vahetult enne Kunnuse käe külge panekut veel ka nõudlikult. Mehed, kes olid tellingutel, olid teadlikud, et nad peavad lahkuma ning neile sai ka mitu korda öeldud, et nüüd võetakse tellingud maha, tulgu maha kui ei taha alla kukkuda.

      Soovitus tellingute teisaldamiseks firma kutsuda tuli härra Raimond Tammelt. See, et Marko Perv & co hakkasid seda ise tegema, oli tingitud Rebaste tellitud ehitusmeeste saabumisest.

      Ja sellest on ka videod olemas, kuidas korduvalt, tungivalt ja täiesti üheselt mõistetavalt tellingutelt lahkumist nõutakse, et need saaks Rebaste tellitud firma eemaldada. See viimane on, muide vastutulek Marko Pervile, kes 1) poleks pidanud tellinguid paigaldama ja 2) oleks pidanud need eemaldama KOHE, st 19. aprillil, kui seda nõuti.

      Kustuta
    8. Ma tõesti vabandan, et ma ei suhtunud piisavalt alandliku aupaklikkusega võõras koduaias laamendavatesse ja ülbavatesse sissetungijatesse, kes ei lahkunud ka pererahva tungival pealekäimisel.

      Ühte asja täpsustaksin veel, ma ei öelnud, et ehitaja elu ei maksa suur midagi, ma ütlesin, et ma maksan selle kinni, kui see alla potsatades peaks kaduma. Või oleks toonud samast sordist uue asemele. Noh, nagu kreegipuugagi. Ja kindlasti oleks vabandanud.
      Ja Raimond Tamm oleks seda ka südamesse võtnud.
      Lõpp hea, kõik hea, eks.

      Kustuta
    9. Re: Anonüümne25. aprill 2013 0:19 - 225. aprill 2013, kell 15:50

      Mis puudutab videosid, siis ei tohi filmida inimesi (ja eriti lapsi), kes viibivad omas kodus või omal territooriumil.

      Kustuta
  71. Üüriline Supilinnast
    Tere, olen küll ainult Tartut armastav tallinlane, aga siin seda kõike lugedes soovin teile võitluses selliste arendajate vastu ja nende jobude ametnike vastu - ainult jõudu ja kannatlikkust ja külma rahu ! AGA - soovituseks õdedele - vaadake hoolega üle GOOGLI MAPS -i STREET VIEW võtted -need on enamasti suveajast ja kindlasti on seal näha nii aed kui puud... loodan!
    Ja ärge jumalapärast tehke (õekesed) mingeid füüsilisi aktsioone nende ehitajate ja ehituse vastu - TEHKE PAREM WOODOOD :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ... vaatasin siin praegu huvi pärast seda GM-i SV-i - OA tänav on tõesti igas sunas väga hästi jälgitav. Ma ei tea majade numbrit siis toksida, aga olen üsna kindewl, et saate sealt selle puuduva tõestuse aia ja puude kohta....

      Kustuta
    2. Kuna tegemist on sisehooviga, siis ei ole street view-st midagi näha. Google auto on küll selle Herne tänava maja hoovi sõitnud, aga mitte piisavalt kaugele, et toda kreegipuud ja aeda identifitseerida. Küll aga on Delfi artikli piltidel näha võrkaeda ja mingi puu kändu(sid).

      PS. Linn on planeerinud mainitud Herne tänava maja akende alt läbi jalakäijatetee Herne ja Oa tänava vahele. Hetkel on see hoovi sissesõidutee. Kas sellega on elanikud kursis ja kuidas nad sellesse suhtuvad, et nende akende alt hakatakse läbi jalutama?

      Kustuta
  72. Ehituskeelualale ehitamiseks ei piisa sellest, kui avaldame kohalikus lehes oma suurejoonelise plaani ja/või saadame kirjaga teated, jättes mingi aja reageerimiseks. Detailplaneeringu kinnitamine eeldab nõusoleku kõigilt osapoolelt allkirja kujul, ilma selleta ei ole mitte miski korrektne.

    Arendaja tüüpiline õudusunenägu - üks naaber pole nõus ja "piiderdab kogu projekti". Nii on ka mõistlik.

    Kena korruptsioon teil seal Tartus.

    VastaKustuta
  73. Linnale (ja sealtkaudu ehitajale -- või vastupidi) annab siin õiguse see, et detailplaneering on "ammu" olemas, "ammu" kehtestatud, jne. Mida siin tehti, oli projekti näiv kooskõlastamine. Mis, ma pole päris kindel, ei pruugi selles jokk-skeemis (ehitame ümber, mitte ei ehita) üldse kohustuslik ollagi. Detailplaneering on reaalpoliitikas see paber, mille mõjutamiseks naabritel kõige rohkem õigusi ja võimalusi on, projektide suhtes on see juba palju keerulisem ja kui ehitatakse projekti järgi, siis on juba pea võimatu midagi teha. Teadaolevalt on volikogust keegi (Veldre) esitanud kogu protsessi kohta järelepärimise, nii et vähemasti saame teada, mida millal tehti ja kuidas kalendrit vastavalt vajadusele venitati ja kokku pressiti, aga maja keegi lammutama ei lähe ja vaevalt et asi kaugemale läheb kui asjaomastele ametnikele suulise märkuse tegemine ja mõne valitud poliitika kahetsusavaldus. Eks võõras aias laamendaja peab enda tagant jäljed koristama, aga see on ka kõik ...

    VastaKustuta
  74. poriga loopimisest on pilte? ei? järelikult pole juhtunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik ei ole nii must-valge...

      Kustuta
  75. Kui minu kinnisasja piirile ehitaks keegi kortermaja, siis teeks mina sinna 3 m kõrge plangu. Istutaks metsviinapuu talle peale ja elaks ilusti edasi.

    Kriku

    VastaKustuta
  76. Kohalkäinud ebapädevat/korrumpeerunud järelvalveametnikku võiks üritada siiski kangutada. Kui on vähegi mingit tagantjärgi tõendatavat materjali selle ebakompetentsuse tõendamiseks.

    Verd tahaks näha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa oled üsna arulage inimene.. Kui verd tahad näha mine peksa oma pead vastu seina kuni veri väljas !

      Kustuta
  77. Korruptsiooni kõrvaldamist tahaks näha

    VastaKustuta
  78. tjah, aga mis oleks saand, kui õilsat humanitaarkehakultuurlast mk poleks old? tüdruklastele vesi peale ikka nagu vanas hiinas. Mon Michkel, ehk tuleks luua kommuun Sinu (ja Su sõprade) tiiva all olemiseks? Ja yleyldse, miks mart sander on Su fb sõber ja mina mitte? karjuvalt ebaõiglane. minule tehakse ka pidevalt liiga. aga ametnikele andke rotimürki, toimib päris hästi. alustuseks.

    VastaKustuta
  79. Tere,
    koostasin kõigile tutvumiseks ehtusloa saamise loo Tartu Oa 10b krundile.Pdf: http://www.upload.ee/files/3264989/Tartu_Oa_10B_metamorfoos.pdf.html

    Herne 15,17,21 nimel

    VastaKustuta
  80. Ma ei usu, et reaalselt lammutamiseni asi läheks ka siis, kui kohtus tuvastatakse KOV mõne toimingu õigusvastasus. Seni on Tartus ainult üks selline juhtum olnud, kus nn. tagantjärele seadustamine ei õnnestunud (Herne tn. 45). Seal sülitas arendaja kõikidele dokumentidele, siin käitus küll naabritega halvasti, kuid muidu ehitas projekti järgi.

    Minu nõu on, et pange juba praegu elupuud kasvama ja plank nende ette krundi piirile püsti. Las siis arendaja müüb neid kasina väljavaatega kortereid. Karm tõde, et normaalset elu Herne 21 aias ilma selleta nagunii enam ei tule.

    Kriku

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Uute naabrite kiusamine poleks kuigi mnmnm... proportsionaalne lahendus.

      See asi on nii läbi mäda, et kui linnvalitsus siin mätsima hakkab, on inimesed tänaval (annan ise selleks maksimaalse panuse), sest ei pea kuigi terane olema, et siin vänget korruptsioonihaisu tunda.
      Enne valimst võiks aga enesepuhastus olla lausa pluss.
      Asja märgiline kaal on kõvasti suurem kui see konkreetne juhtum.
      Ei saa ikka nii, et nüüd on maja püsti ja laiutame post factum käsi...
      Muidu võib need olmetrahvikesed ilusti edaspidigi ehituskulude hulka arvata ja protsentuaalselt on see piisake meres...

      Kustuta
  81. Esiteks, kui plank on müümise ajal juba püsti, ei ole tegu uute naabrite kiusamisega, sest nad näevad, mida ostavad.

    Teiseks on see ikkagi enda privaatse maalapi kaitse soovimatu tähelepanu eest, mitte kellegi kiusamine. Mina enda elu selles aias ei kujutaks ilma niisuguste abinõuta küll ette. Võimalik muidugi, et olen liiga erakliku loomuga ja eks see ole iga inimese enda asi.

    Hala KOV pahatahtliku käitumise suhtes on küll õigustatud, kuid samal ajal tulemusetu. See maja jääb sinna. Kahjuks.

    Kriku

    VastaKustuta
  82. Tartu Postimees on eranditult kõik Oa tänavat puudutavad artiklid peale analüüsitu tõstnud PM+ barjääri taha.

    Kas on tegemist lihtsalt kasumi maksimeerimisega või on neljas võim linnavõimudele veidi vastu tulnud?

    JR

    VastaKustuta